Amsterdam

Fra Lisboa til Bergen med MS Fram.
En reisedagbok.

Dag 9.

Amsterdam

Søndag 20. april 2014: Var oppe til frokost ved 9- tia og deretter på dekk for å få med oss slusen ytterst i Nordsjøkanalen. Vi var tre båter som ble sluset gjennom i lag. Kanalen er 27 kilometer lang, 300 m brei og 15 meter dyp.  Til å begynne med, rundt 1870, var den bare 100 m brei og 6 m dyp.

På foredraget om Nederland kvelden før hadde vi bl. a. fått høre at det er et av verdens tettest befolkede land med noe sånt som 477 personer pr. kvadratkilometer. Til sammenligning har Norge 15 personer pr. kvadratkilometer. Store deler av landet ligger også under havnivå, derfor kanaler og diker for å beskytte seg.

Jeg ble stående oppe på dekk og i baugen hele gjennomfarten (3 timer) for å studere landskapet på begge sider av kanalen. Ganske mange foto ble det også. Fabrikk etter fabrikk etter fabrikk hele veien inn – lurer på hva de produserer? Og så mange båter! Veldig mange forskjellige båter – vi knipset og knipset. Dette må være en travel havn.

Da vi kom til kai lå MSC «Magnifica» der. Amsterdam Cruise Terminal er i gåavstand fra byen.
Fikk kjøpt noe småting til lillemor – veldig viktig. De aller fleste butikkene var åpne som vanlig selv om det var 1. påskedag. Det krydde av folk over alt, mye turister sannsynligvis. Vi fant en ostebutikk med smaksprøver og kjøpte med oss noen gode oster. Nederlenderne kan det der med å lage ost.

Vi trasket i byen i ca. 4 timer, bare med en kort ølpause et sted, jeg klarte så vidt å gå tilbake til båten.
I kveld er middagen fra grillen på bakdekket og vi skal visstnok spise i friluft i det fine været. Det blir moro.

Min forrige visit i Amsterdam har jeg skrevet om her. Det var turen med gymnasvenninnene – en super tur.

Amsterdam står absolutt på min liste over destinasjoner for en «oval weekend» om ikke alt for lenge.

Amsterdam. Fram er inne i slusen

Slusen ytterst i Nordsjøkanalen. «Fram» er inne sammen med to båter til som skal sluses sammen med oss. Dette er jaggu spennende, aldri vært med på slusing før.

Amsterdam Porten lukkes bak oss

Sluseporten går igjen bak sist ankomne båt. Nå er vi tre båter inne i «badekaret» og vannet skal pumpes ut til vi er på nivå med det som er foran oss.

Amsterdam Porten åpnes foran oss

Fremre sluseport åpnes og vi har fritt leide videre i kanalen inn til Amsterdam. På sidene av kanalen er det bygd diker, mange steder doble diker, for å hindre vann i å oversvømme landet i fall det skulle oppstå en feil.

Amsterdam Diger båt

Masse forskjellige båter i kanalen. Små og store – som denne digre ruggen av en båt. Hun hadde en slepebåt foran seg, var vel ikke bare_bare å manøvrere denne «donnaen» i den smale kanalen.

Fabrikkrøyk i Amsterdam

Jeg vet ikke hva slags fabrikker dette var, men de spydde i hvert fall ut røyk. Mange steder så vi store hauger med kull lagret langs kanalbredden. Noe av det skulle til Tyskland, ble det sagt.

Elvebåter

De spesielle båtene for elvecruise lå på rekke og rad og ventet på sine gjester. Moderne bygg i bakgrunnen, Amsterdam er ikke bare små, rare hus langs kanalene.

En annen cruisebåt

I havnen møtte vi en «kollega», nemlig MSC «Magnifica».

Amsterdam langs kanalen

Langs kanalene i Amsterdam kryr det av rare og spesielle hus. Et eldorado for en som er interessert i foto og arkitektur. Dessuten er det veldig koselig å rusle omkring her.

Amsterdam Lysekrone ute

Lysekrone i friluft – hvorfor ikke?

 

 

Amsterdam Gatebilde 2

Gatebilde: Her kunne man godt ta seg en kaffe og betrakte alle som gikk forbi. Det var ikke rent få, veldig mye folk i byen denne dagen. NB! Gå ikke på Coffe Shop og be om kaffe, de tilbyr noe ganske annet!

Amsterdam ostebutikk

Ostebutikker manglet det ikke og de var åpne som vanlig. Uvant for oss nordmenn med noe som er åpent på en 1. påskedag …..

Ombord igjen.

Hjem, kjære hjem! Ombord igjen – beina verker etter all traskingen.

Amsterdam Grill på dekk

Grillingen var snart i gang på akterdekket, men dessverre måtte vi spise inne. Personalet hadde funnet ut at det var blitt for kaldt, antakelig var det et praktisk problem også.

Amsterdam Aili fra Hammerfest

Aili og Rolf Terje koser seg under middagen.

 

2 tanker om “Amsterdam

  1. Flotte bilder fra Amsterdam, og det måtte være fantastisk å seile gjennom den lange kanalen med tettbebyggelse og aktivitet på begge sider. Og så var det hyggelig at «vårt» cruise skip MSC Magnifica lå ved kai i Amsterdam😄
    Helge

  2. Ja, vi tenkte på dere når vi så «Magnifica». Det var spennende med den kanalen og så slusen ytterst, noe å se på hele tia. Nederland er virkelig et spesielt land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s