Gode gaver

Naturen gir oss sjenerøse gaver og vi er allerede godt i gang her nord også. Mye spiselig i naturen for de som «kan» planter og urter. Sjøl er jeg urdårlig på den slags og holder meg til gressløk og rabarbra foreløpig. Gressløken sto saftig og grønn på jordet på Vorterøya i forrige uke. Jeg lurte på hvordan jeg kunne drøye sesongen litt, etter blomstring taper den seg nemlig fort. Den kan fryses, men jeg synes det blir lite smak av den etterpå, mest blir den litt grønn pynt i maten. Jeg prøvde meg på gressløkpesto og det var riktig godt. På grunn av mye annet styr ble det ikke til at jeg laget mer enn en prøveporsjon, en pilot som vi sier i forskningen, men neste år blir det mer.

Gressløkpesto ferdig

Gressløkpesto laget med god olivenolje er riktig godt bl.a. til salat.

Rabarbra fra Beryl

Rabarbrarot fra Beryls hage står ute i svalgangen og «pynter» mens den venter på å få komme i jorda igjen. Håper ikke naboene klager!

Rabarbraen i hagen har vær forsømt i mange år, har ikke vært så glad i den og nå holder den nesten på å dø ut. Det er endret i år. Jeg har høstet de stilkene som trassig sto der og gitt den litt gjødsel. I dag hadde vi rabarbrasuppe med vanilje og kanelstang i – det var snadder. En frisk og lett dessert som kommer til å gjentas. Jeg har også fått en rot med rød rabarbra av min venn Beryl, håper bare den lever til den kommer i jorda. Rabarbraen har definitivt fått sin renessanse hos oss.

Nytt av året var granskuddsirup. Etter å ha lest om det på internett, gikk jeg til verket med mye skepsis – her kom det vel til å smake sterkt av kvae og einer? Slett ikke, det ble en fin og litt syrlig, spesiell smak. Veldig morsom å lage fordi den endrer farge mens man koker den inn, fra svak lysegrønn i utganspunktet via rosa til en nydelig rødfarge på slutten. Men fysj! så mye sukker! Dette er ikke noe man inntar i annet enn svært beskjedne mengder. Tror den forblir en prøve for min del.

Min villnisshage

Hvor disse liljene kom fra, vet jeg ikke. De dukket bare plutselig opp ved det gamle, forfalne hagegjerdet. Det er et lite villniss her, men jeg liker det slik, jeg kaller det frodig i stedet.

En rose dukket plutselig opp

Plutselig var det en rose midt i villnisset. Tror disse heter kanelrose. Den har fått hard medfart i vinter som en del annet og måtte klippes mye ned.

Herlig å ha ei helg i ro og fred her heime, akkurat det jeg trengte.  I dag har jeg bevisst unngått å gjøre ærend av noe slag, det har jeg ellers drevet veldig mye med de siste ukene. Puh! Jeg har gjort akkurat bare det jeg hadde lyst til og som falt meg inn. Ærend har jeg, tro ikke annet! De får vente, jeg må ha en pause fra å tenke på sandpapir og pensler og denslags nødvendigheter. Kanskje vi besøker byens nye tapasrestaurant i helga, det kunne være spennende. Kanskje vi ikke gjør noen verdens ting annet enn det rutinemessige. Og kanskje stikker lilleknerta innom med foreldrene på slep.  Hun var en snartur her i går og vi lekte og koste oss. Vi er privilegerte som får se henne relativt ofte, tenk om hun hadde bodd langt borte. Hun er jo også en gave i livet, den aller beste.

Deilig mat

Et lite dameselskap har det også blitt tid til. Beryl serverte oss deilig biff med bernaisesaus – snadder!

Dukke Lise hviler ut

Dukke Lise hviler ut etter et par raske runder på stuegulvet, med innlagte sammenstøt med diverse stoler og bord.

Jeg kjenner et par stykker som har for vane å si sånn ved St.Hans-tider: «Nå er det bare 6 mdr. igjen til jul!» Hallooo, vi har ikke kommet skikkelig i gang med sommeren enda! Nå har jeg sjøl forberedt påsken 2014, der er programmet fastlagt, så da er jeg vel ikke så mye bedre? Blir slitsomt å glede seg i 8 måneder, tror jeg heller vil glede meg over dagen i dag. Hver dag.

4 tanker om “Gode gaver

 1. Hei igjen kusine i nord
  Fredag og jeg har gått av mine to døgn og har fri ei uke. Ottar kommer fra sin offshorejobb på mandag og har fire uker fri. Han liker det VELDIG godt. Etter at han og hans søsken har vært på Bluesfestivalen i Skånevik setter vi nesen og bilen mot nord. Har bare vel to uker ferie denne sommer fordi hovedferie blir tatt i desember. Monica har femtiårsdag den 12. og jeg vil til Bodø og feire litt m henne. Jeg gleder meg alltid til nordover turene. Det er noe m røttene og tilhørighet selv om mer enn halve livet har vært med bostedsadresse i Bergen….
  Håper dere får ei fin helg der nord. Vi får i dag besøk av naboen fra Valosen m samme fødselsdato som deg. Blir koselig!!
  Hils dine.
  God kusineklem til dæ ❤

 2. Hyggelig at noen kommenterer 🙂
  Monicas bursdag: Mener du 12. desember? Nå har jo du også hatt rund dag en eller annnen gang de seinere år, ikke fått tak i det! Ja, den slags jobbing som Ottar har ville passet meg også utmerket. Hils og ha ei fin helg! Kusineklem.

 3. Den gressløkpestoen må jeg prøve! Jeg har ei tue mde gressløk, og den høster jeg, klipper den ned og høster på nytt to tre ganger i løpet av sommeren.

  Sendt fra min iPad

  Den 28. juni 2013 kl. 00:02 skrev «Jannes verden» :

  >
  >

 4. Hei Torunn. Jeg råder deg til ikke å bruke den aller kraftigste olivenoljen til gressløkpesto, da vil nemlig oljens smak dominere for mye, synes jeg. Mange av de man kjøper på butikken som «jomfruolje» har jo nokså nøytral smak. Evt. kan man blande litt kraftige og mindre kraftige oljer. Det blir godt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s