Gamle damer er best

22 – 23.12.12:  Mellom kokosmakroner og gavepakking dukker det opp et hurtigruteprogram på NRK. Denne gangen handler det om den gamle damen «Nordstjernen» og hennes siste tur fra Kirkenes til Bergen sist vinter.  Som den entusiast på hurtigrute som jeg er, så må selvsagt juleforberedelsene vente. Vi var på kaia i Tromsø og hilste på henne på nordtur da hun gikk denne siste æresrunden. Vi sto og betraktet prosessen med å få henne til kai, det er en litt annen teknikk enn med de nyere modellene som har propeller både foran og bak og sklir inn til kai uanstrengt. «Nordstjernen» måtte slippe ankeret og bruke det som hjelpemiddel for å komme til kai. Elegant nok det, på en annen måte.

I Kirkenes kom det ombord en god del folk som skulle følge båten på dens siste tur, blant annet en mann som hadde reist veldig mye med akkurat «Nordstjernen». Han virket som han kjente båten ut og inn. Jeg måtte le litt for han minnet på et vis påfallende om meg – straks han kom ombord fikk han et stort glis i ansiktet og det ble der hele turen, så vidt jeg kunne se. Jeg får også dette lykkelige draget i ansiktet og kan ikke la være å smile straks jeg setter beina på dekket på en hurtigrute. Ofte er jo det når den ligger til kai i Tromsø. Jeg liker så fryktelig godt å reise med de båtene, det er honning for sjelen.
Lærte også to nye uttrykk i det programmet: «Ankersuiten» og «Propellsuiten».  Av navnene forstår man at det ikke er noen «suiter» man ønsker å bli plassert i. «Propellsuiten» var det faktisk en kar som gjerne ville reise i. Han likte godt å ligge på lugaren og lytte til lyden av propellen, så ut som han storkoste seg.

Kapteinen oppsummerte til slutt slik: «For det meste bestemmer ho sjøl. Vi klarer å få ho lirka til å gjøre som vi vil hvis vi stryk ho med håran».

Gamle damer er ikke så dumme – om noen skulle fristes til å tro det ….

Nordstjernen kommer til Tromsø på nordgående på sin siste tur i rutefart langs kysten.

Nordstjernen kommer til Tromsø på nordgående på sin siste tur i rutefart langs kysten.

Ankeret går.

Ankeret går.

Ved hjelp av ankeret snur hun seg pent rundt og glir inn mot kaia i Tromsø.

Ved hjelp av ankeret snur hun seg pent rundt og glir inn mot kaia i Tromsø.

Flott hekk - ikke noe å si på det.

Flott hekk – ikke noe å si på det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s