Sesonger

30.08.12: Det er en tid for alt, sier man, og det er fint å huske på. Det gjelder livets faser og det gjelder årstider og sesonger. I år synes jeg at jeg har mistet en sesong, nemlig grillsesongen, og det er en realitet. For meg er høsten årstiden med flest sesonger – om jeg kan kalle det det. Det slår meg at det handler jo mye om mat! Først er det bærsesongen når molta, blåbæra og tyttebæra modner og man prøver å karre til seg så mye som mulig av dem. Aller best å spise fersk i forskjellige varianter: Pannekaker med blåbær og trollkrem for å nevne to. Også deilig å ta opp av fryseren utover vinteren og kjenne en smak av skog og mark.

Rikelig med rognebær rett utafor kjøkkenvinduet.

Neste sesong er ferskt lam-sesongen. Det er når det kommer ferskt lammekjøtt i butikkene og man fråtser i steik og fårikål (rørt tyttebær passer jo godt til). Nydelig! Så begynner sildesesongen og deretter lutefisksesongen. Vel, de to siste overlapper vel noe. På nyåret tror jeg mest det er «matlei-sesongen»! Nei, forresten det er filmfestival og da er det forhåndslagede-gryteretter-sesong.

I år blir det heller tynt (dvs. ingenting) med blåbær så vi får sette vår lit til tyttebæra. Forresten bugner det av rognebær på trærne ved sommerhuset så det blir mye rognebærgele utover høsten. Alle gjester er hermed advart! I fjor fikk jeg ikke til rognebærgeleen, den stivnet ikke, så i år må jeg finne meg ei anna oppskrift. Forslag mottas!

Jeg har ikke glemt møljesesongen, den kommer midt i matlei-sesongen for min del. Vi pleier ikke å spise så mye mølje, en eller to ganger i løpet av vinteren er nok for oss. Det er mat som krever sitt av fordøyelsen …

3 tanker om “Sesonger

 1. Og her kommer oppskrift på rognebærgele:
  1 kg rognebær, 1/2 kg syrlige epler, 3/4 l vann, 9 dl sukker ( ca 750 g) pr lirer sur saft.
  Skyll og rens bærene, og legg dem i en kjele sammen med eplebåter (med skall og kjernehus). Hell på vann og la det koke under lokk ca 20 min.
  Moss bærene med en hullsleiv mot kjelekanten. Sil saften.
  Mål opp og la den koke ca 5 min. Rør i sukkeret litt om gangen, og la den koke under omrøring 10 – 15 min, eller til saften holder geleprøven:-)
  Ta kjelen av varmen og la den stå en stund før den skummes godt av. Hell geleen i varme, reingjorte glass og la den avkjøles.

  Ellers står vi han av lengre inne i fjorden, ikke særlig utevær nei.. eller, Helge er avgårde med soppkurven….

 2. Takk for det! Ligner på den eg hadde, men ikke helt. Skal prøve denne i år.

  Her er det båtoppsett på gang så sesongen går ubønnhørlig mot slutten. Ellers feirer vi Hjørdis – i kveld og i morra kveld!
  God helg!

 3. Hils til Hjørdis! Du kan fortelle at nå har vi kjøpt enveisbillett til Gran Canaria 25.januar – uten at vi har fått hus….😱
  God helg til dere alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s