Bohemene

050512:  I følge ordboka betyr bohem noe sånt som fri og ubundet. De bohemene vi opplevde i kveld var i tillegg lutfattige. De levde i Paris ca. 1840 og Puccini har skrevet en hel opera om dem: «La Boheme». Livet deres slik det ble framstilt på scenen på Kulturhuset i Tromsø hadde svært mange likhetstrekk med f.eks.  Cora Sandels «Alberte»-bøker i den perioden Alberte bor i Paris og forsøker å bli kunstner. Fattig, forfrossen, sulten, syk og alltid på etterskudd med husleien.

Fra operaen i Bjørvika. Noe lignende skulle vi hatt i Tromsø …

Jeg var på forhånd veldig spent på denne forestillingen. Sangerne var en blanding av lokale folk og profesjonelle, støttet av Nord-Norsk Opera og Symfoniorkester – NOSO. Dette orkesteret har for tiden av fantastisk dirigent, Christian Lindberg, internasjonalt kjent. Jeg har sett fyren før og han er en skikkelig rocka dirigent! Han bruker hele kroppen når han dirigerer, han opptrer i stramme svarte bukser, spisse svarte sko og figursydde skjorter som han gjerne bytter mellom aktene. Spesielle skjorter som man legger merke til.

På scenen utspiller det seg et drama om livet, døden og kjærligheten. Intet mindre – som vanlig er i operaer. Her var det aldeles nydelig musikk, dyktige sangere på scenen og meget enkel, men virkningsfull scenografi. Joda, vi får det til her i nord. Bare så synd at scenen på Kulturhuset er litt liten .. Før forestillingen fikk vi litt praktisk info. Blant annet ble det sagt at visse roller var oversatt (fra italiensk) til nordnorsk dialekt i tekstingen, og et par roller var oversatt til bokmål. Det var jo utmerket for de sang på italiensk og teksten kom fram på to store skjermer som hang på begge sidene av scenen og man kunne følge med. Og oversettelsen til nordnorsk dialekt var meget gjennomført for til min overraskelse og store fryd var beskrivelsen av en skikkelige rundbrenner – altså en damenes mann – blitt til «fettoter». Intet mindre. Lurer på om alle kjente til det uttrykket 🙂

To av hovedrollene ble sunget av Hamida Kristoffersen, 24 år,  fra Bjarkøy og Audun Iversen fra Harstad. Og for noen stemmer! Iversen er ferdig utdannet (ja, ferdig blir man aldri) og jobber rundt omkring i Europa.  Kristoffersen er ikke ferdig utdannet og da er det ganske unikt å få en slik sjanse som denne rollen er. Nydelig stemme, gi henne noen år til og den blir enda fyldigere og flottere. Ja, dette var en kveld å huske.

Vel kommet heim fikk vi innbydelse til måsegg og mackøl, snakk om å være heldige. Nå må vi bare fordøye det hele …..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s