Mat med historie

Inspirert av den herlige bacalaoen vi spiste hos Bjørg og Jan Ole på Gran Canaria, visste vi at vi snart måtte lage bacalao sjøl her i heimen. Far i huset står ved gryten når den retten skal tilberedes og godt blir det. Vi hadde slått til og kjøpt «loins» av klippfisk, produsert i Ålesund, kan vel ikke bli annet enn vellykket.

Klippfisk loins. Foto: J.K. Bless

Utvannet klippfisk loins - flott råvare for bacalao

 

Ingredienser gjøres i stand.

Endelig er maten ferdig. Og den smakte fortreffelig.

Artig også å lese litt om klippfiskens historie i den forbindelse. Det påståes at den ble oppfunnet på Newfoundland og at baskerne tok teknikken med seg hjem til Spania.  Å reise fra Newfoundland og de rike fiskebankene der og hjem til Spania tok minst fire uker og i mellomtiden måtte fangsten kunne bevares. Salting og tørking var altså svaret. Det tok mellom 100 og 200 år fra klippfisken «ble til» til den kom til Norge og det skal ha vært en hollender ved navn Jappe Ippe som rundt 1691 bragte den med seg. Det han bragte med var vel kunnskapen om produksjon av klippfisk – fisk var det rikelig av langs Nordmørekysten.

I boka som vi har om bacalao og som er ei oppskriftsbok, står det en del om historien inneldningsvis. Boka er skrevet av Hollen og Valente og er ikke av nyere dato. Som sagt – morsomt å lese for en bacalaoelsker.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s