Den vakre damen

Nordstjernen til kai i Tromsø. Foto: R.T. Enoksen

Gamle Nordstjernen siger til kai i Tromsø en solfylt søndag i mars.

Nordstjernen hekken. Foto: R.T. Enoksen

Pent avrundet bakparti på skuta.

Midnatsol hekken. Foto: J.K. Bless

En annen generasjon og en annen fasong. Midnatsol er kanskje ikke penest fra denne vinkelen ...

Søndagsturen gikk forbi hurtigrutekaia – gjør ofte det – og jeg liker godt å se på at hurtigruten legger til kai. Og fra kai også for den del. Når jeg er på hurtigrutetur er det noe jeg (og masse andre folk) passer på å få med meg.

I dag var det gamle «Nordstjernen» som kom sigende inn til nykaia i Tromsø. En svær russisk tråler som også lå til kai fikk «damen» til å virke enda mindre. Overskriften er lånt fra Hurtigruten sine nettsider. Jeg siterer videre:

«Nordstjernen har fått sitt vakre navn etter stjernen vikingene kalte leidestjerna. »  Og videre:  «Hun er den vakre gamle damen som viser vei tilbake til den gangen hurtigruta var livsnerven langs norskekysten«.  I juni i fjor da «Nordnorge» hadde sin triumfferd langs kysten med NRK ombord i «Hurtigruten minutt for minutt», møtte de «Nordstjernen» på et anløp – husker ikke hvor. Men besetningen på sistnevnte hadde laget et banner de holdt opp hvor det sto «Old, small, but awsome«.

Tørre tall: Bygget i 1956, har 151 køyer og kan ta 400 passasjerer. Kontrasten blir slående til de nyere båtene, f.eks. «Midnatsol» som vi skal cruise med til sommeren. Hun kan frakte 1000 passasjerer og har 638 køyer, alle fullt belagt den tiden vi er ombord, har jeg forstått. Personlig synes jeg «Midnatsol» er en minst like vakker dame som «Nordstjernen» og jeg kunne egentlig ikke tenke meg å ta på tur med sistnevnte. Til det setter jeg alt for stor pris på plassen og komforten ombord i de nye båtene.

2 tanker om “Den vakre damen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s