The enchantress of numbers

En av lenkene jeg publiserer heter «Ada Lovelace Day». Og hvem er så denne Ada? En meget betydningsfull dame, men det er det nok få som vet – i hvert fall av dagens unge såkalte «datanerder». De tror datamaskinen ble oppfunnet av Bill Gates. Kunne ikke vært mer feil.

Men først Ada. Hennes fulle navn er Augusta Ada Byron Lovelace og hun regnes som verdens første programmerer. Om det hun skrev egentlig kan betegnes som dataprogram, strides de informerte. Dem om det. Av og til har jeg en forelesning på internundervisningen på jobb. Det handler da gjerne om datateknikken bak instrumenteringen vår eller noe i den gate, og da liker jeg å legge inn noen slides litt «på siden»,  f.eks. om pionerer som Lady Ada. Det er nok å lese om henne på internett så det er bare å søke. Både hun og hennes far er interessante personer, det samme er hennes omgangskrets i voksen alder. Jeg nevner i fleng Charles Babbage, Faraday og Wheatstone. Hun ble født i 1815 i London som eneste barn til poeten Lord Byron og forskeren Annabella Milbanke. Da Ada var bare 5 uker tok moren henne med seg og reiste fra Byron og han så henne aldri mer igjen. Noen måneder etter, i april 1816, forlot han England og kom aldri tilbake i levende live. Adas mor sies å ha vært redd for at datteren skulle ha arvet sin fars evne til poesi – og dermed også hans evne til å rote til livet sitt en smule – og oppmuntret henne tidlig til å studere matematikk og annen vitenskap for å «motvirke» denne arven.

Ada er ofte avbildet slik - en overklassedame i flott kjole.

Ada døde av kreft i 1852, bare 36 år gammel. Hun er begravet ved siden av sin far Lord Byron i Nottingham. Selv om han aldri så henne igjen, glemte han henne ikke og han skrev et dikt  som bl.a. inneholder dette verset. Svært rørende, synes jeg:

Is thy face like thy mother’s, my fair child!
Ada! sole daughter of my house and of my heart?
When last I saw thy young blue eyes they smiled’
And then we parted,-not as now we part,
but with a hope.

Ada – the enchantress of numbers – har fått et programmeringsspråk oppkalt etter seg: Ada. Og altså Ada Lovelace Day som du kan lese om ved å følge lenken til høyre i lenkelisten.

3 tanker om “The enchantress of numbers

  1. JanneK. Nå er jeg imponert!! Eller imprenert, som Helge pleide å si. Iflg lokale tunger…
    Jeg hadde ingen idè, selv med en bitte liten smule datateknisk kunnskap, at det var bakgrunnen for språket Ada. Ikke peiling engang… Sannsynligvis (dårlig unnskyldning) at det enten er a) smule Altzeimer, b) manglende teoretisk datakompetanse. Sannsynlivis det siste (?) Nå skal det være sagt, til forsvar, at undertegnede aldri har vært noen stor programmerer. Og neppe kommer til å bli det heller… Gratulerer med flott artikkel!

  2. Takker og bukker! Bakgrunnen er bl.a. at jeg irriterer meg av og til litt over historieløsheten til dagens unge. De tror at datamaskinene ble oppfunnet «i forfjor». Av Bill Gates. I stedet er det en rekke med pionerer, til og med noen norske, som har gjort dagens maskiner og program mulig. Eldre enn oss fossilene i dataverdenen til og med … Rare greier, gitt.

  3. Tilbaketråkk: Ada Ingeborg « Jannes verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s