Roma og Amalfikysten

Long time no see. Og nå er det på høy tid å skrive reisedagbok fra fjorårets Italiatur, en ny tur står nemlig for døren om få dager. Ja, jeg vet – sørgelig på etterskudd. Har heldigvis notater fra reisen.

Reisen foregikk i begynnelsen av mai 2017 og var arrangert av Aller Travel. Vi fløy til Leonardo da Vinci flyplassen (4. mai 2017) ved Roma, hvor ble vi møtt av vår reiseleder. Mens vi sto og ventet ved bagasjebåndet hørte vi plutselig nord-norsk mål og ganske riktig – der sto det to damer som viste seg å være fra Lødingen, Bjørg og Aud. Humøret på topp ved reisens start og sånn forble det hele veien. Vi tok selvsagt kontakt der og da og den kontakten har vi faktisk beholdt videre til denne dag.

På turen inn til Roma og hotellet holdt reiselederen en liten orientering om programmet videre og med litt praktiske opplysninger. Vi kom til et hotell i typisk romersk stil, gammel bygning, men pent og velholdt, bra rom og god service.  Om kvelden felles middag.

Dag 2 – byvandring med Spansketrappen, Pantheon, Trevifontenen osv

5. mai 2017:
Etter frokost møter vi vår lokale Roma-guide, en kunnskapsrik, livlig og energisk dansk dame «i sin beste alder» (?), og hun leder oss i retning av de sentrale deler av turist-Roma: Pantheon, Piazza Navona og Fontana di Trevi. På turen viser hun oss historiske bygninger og forteller mye interessant. Bl.a. så vi teatret hvor Fellini jobbet og huset Sigrid Undset bodde i mens hun var i Roma. Vi følger pliktskyldigst med. Her må jeg skyte inn at de to dagene i Roma var vi litt halvhjertet til fordi vi har vært der mange ganger før. Å være i Roma er alltid herlig, men det er faktisk grenser for hvor mange ganger jeg trenger å se Pantheon osv. Ikke for det, det er nydelige steder, men alt for mange turister!

Programmet varer ca. halve dagen og etter det har vi fri. Rolf Terje og jeg stormer av sted til våre yndlingssteder. Første stopp blir lunsj, den tar vi ved starten av en av favorittene: Via dei Coronari. Vi har gått et godt stykke til sammen og man blir ganske sliten både i føtter og hode av så mye informasjon. Etter lunsj rusler vi rundt så mye vi orker, men formiddagen har hatt sin pris og etter hvert må vi ta retning mot hotellet.

Ingen fellesmiddag i dag og det viser seg at vi må lete litt for å finne noen spisesteder nær hotellet, dvs. utenom der vi var i går. Faktisk ender vi opp på rommet med øl og salat fra den lokale «Narvesen». Orket bare ikke lete så mye!

Dag 3 – Colosseum og Forum Romanum

6. mai 2017:
Det blir mye gåing denne dagen også – naturlig nok. Roma må sees til fots. Etter frokost går vi til Colosseum. Der er køen lang og sikkerhetskontrollen som på flyplassen. Men det går greit og vi kommer oss inn i strømmen av folk. Guiden gjør sitt beste for å holde styr på gjengen med hjelp av reiselederen vår. Vi er en disiplinert og reisevant gjeng så det går over all forventning. Det er mange år siden jeg sist var inne i Colosseum, den var under restaurering lenge og man fikk ikke komme inn. Nå står vi der, guiden forteller og forteller, hun er grenseløst kunnskapsrik, autorisert Roma-guide. Jeg hører etter, men må av og til koble meg fra litt og ta inn synet av dette fantastiske byggverket for meg selv. Her foregikk det litt av hvert for å si det forsiktig, både voldsomme og mer fredelig forestillinger.

Etter Colosseum bærer det av sted til Forum Romanum. Det er et lite stykke å gå og underveis blir vi foret med mer informasjon, keisere og årstall «fyker» rundt ørene våre, men nå tror jeg det er flere enn meg som begynner å «gå i metning». Det er svært interessant å høre historien fortalt mens man er på stedet så vi gjør nå vårt beste for å følge med. Etter hvert kommer vi til en høyde med fantastisk utsikt over Forum og over til Kapitolhøyden med et annet av mine favorittsteder: Den vakre Piazza del Campidoglio. Derfra er det også en fantastisk utsikt over hele Forum Romanum. Her står også statuen av ulvinnen som ammer Romulus og Remus. Historien forteller at Romulus drepte Remus etter en krangel om hvor byen skulle ligge. Romulus kalte opp byen etter seg selv og den heter følgelig Roma. Guiden sa spøkefult at det var bra ikke Remus vant for da ville byen hett Rema. Jeg innser at jeg kommer ikke til Campidoglio denne gangen, man kan ikke rekke alt. En annen gang….

Etter hvert går vi ned til Forum Romanum og vandrer på urgamle stier med stein som Augustus og Cæsar kanskje gikk på. Til slutt bare vi sette oss, flere begynner å bli ganske slitne. Snart forlater vår eminente guide oss og vi blir sluppet fri for resten av dagen. Alle løper av sted for å finne seg et sted å spise lunsj samt ly for regnværet som er på gang. Resten av dagen blir som i går: Vi rusler via omveier og mer og mindre kjente gater etter hvert i retning av hotellet, mettet av inntrykk og med såre føtter.

Colosseum 6

Colosseum

Forum Romanum 3

Forum Romanum. I bakgrunnen skimter vi Colosseum

Forum Romanum 4

Forum Romanum

Dag 4 – til Sorrento via Pompeii

7. mai 2017:
Etter frokost henter bussen oss og vi skal først til Pompeii, et av verdens mest fantastiske arkeologiske områder. Byen var en luksuriøs ferieby for romerne til den i år 79 ble dekket av aske og forsvant etter et stort utbrudd fra Vesuv. Etter at bussen har satt oss av har vi god tid til å rusle omkring i dagens Pompeii og litt lunsj får vi også i oss. Uten mat og drikke duger i hvert fall ikke jeg! Vi møter vår lokale guide og begir oss inn i ruinene. Det er helt fantastisk og uten å resymere noe av historien kan jeg si at alle var svært imponert over det avanserte bysamfunnet som altså lå her. Til og med hadde de gatekjøkken så det er ingen ny oppfinnelse. En tur dit anbefales.

Etter hvert går vi ombord i bussen og fortsetter mot Sorrento, som skal være vår base videre. Jeg sitter og ser ut på Napolibukta og alle stedene vi kjører forbi. Vi kommer rundt en sving og der ligger Sorrento foran oss. Herlighet!

Hotellet heter Grand Hotel Vesuvio og ligger litt oppe i bakkene. Et veldig bra hotell og med panoramautsikt over Napolibukten. Svømmebasseng har de også (det ble lite brukt da vi var der) og en aldeles nydelig rosehage. Joda, her skal vi ikke lide noen nød. Vi fikk rom med balkong og utsikt mot havet. Der satt vi så ofte vi hadde tid og bare nøt atmosfæren og at vi var i Italia. Vi hadde noen vakre kvelder med stjerner og måne også. I dagslys så vi Napoli i det fjerne, på den andre siden av bukta, og ved siden av ruvet den skumle vulkanen Vesuv, ansett som en av de farligste i verden. Den ville jeg helst ikke tenke så mye på.

Om kvelden var det middag i hotellets spisesal. Den kunne nesten hett «spisehangar» for den var enorm, tydelig beregnet på å kunne ta i mot flere turistgrupper på en gang. Men hyggelig personale og god mat hadde de.

Ved hotellet

Ved hotellet i Sorrento.

Dag 5 – Amalfi og Ravello

8. mai 2017:
Etter frokost bærer det av sted med bussen i retning Amalfikysten. Jeg har sjekket nøye på forhånd og vet at her er det mye smale og svingete veier med fjell på den ene siden og havet på den andre siden. Har nok gruet meg bittelitt, men mest gledet meg. Og nydelig er det langs denne kyststrekningen, ikke rart at den er berømt og ettertraktet. Bussen stopper et sted underveis så vi kan fotografere, drikke noe og evt. kjøpe suvenirer. Vi har med lokal guide, det er pålagt av myndighetene, og hun er som guider flest ordrik. Hun heter Antonella, jeg synes det er et slikt vakkert navn.

Bussturen går bra. Jeg blir ikke bussyk som jeg fryktet og på de bratteste strekningene ser jeg bare den andre veien og ikke ned i stupet. Et sted kjører vi forbi et hus som tilhører Sophia Loren. Det ligger helt nede ved vannet og ser litt utilgjengelig ut. Bella Sophia! Jeg tar bilde gjennom bussvinduet. Positano kjører vi bare gjennom, der er det også aldeles nydelig.

Neste stopp Amalfi. Det er også et idyllisk lite sted med trange gater stappet med turister. Her bodde forresten Ibsen mens han skrev Et dukkehjem. I bukta utenfor ruver to svære cruiseskip. Takk og lov at det bare var to i dag! Vi spiser felles lunsj på en hyggelig liten restaurant i en bakgate. Vinen er god og stemningen stigende. Gjengen har en god dag. Igjen! Etterpå har vi god tid til å rusle omkring og nyte stedet, kanskje shoppe et reiseminne.

Fra Amalfi bærer det mot Ravello. Veien slynger seg oppover og oppover. Det er masse knappe svinger og bratt og jeg gruer meg allerede intenst til vi skal ned igjen. Fra Ravello er det en fantastisk utsikt over Amalfi-kysten og Salerno-bukta, nesten vanskelig å rive seg løs. Det er lagt inn god tid her også, veldig bra. Jeg forbereder meg på nedoverturen ved å ta en reisesyketablett. Vel inne i bussen lukker jeg øynene og lar hodet henge og jaggu klarer jeg å sovne. Jeg våkner ikke før vi er nede ved sjøen og på tur tilbake. For en lettelse!

Om kvelden hyggelig fellesmiddag på hotellet. Praten går livlig og latteren sitter løst. Joda, vi er en fin gjeng. Rolf Terje og jeg tar en økt på balkongen med et glass vin. Vi ser lysene fra Sorrento nedenfor og langt borte Napoli. Månen speiler seg i Napolibukta. Jeg nynner på gamle sanger som «Torna a Surriento», «Write to me from Naples» og «Buona sera, signorina».  Jeg prøver å holde stunden fast så lenge som mulig.

«Buona sera, signorina, buona sera.
It is time to say goodnight to Napoli.
It is time for us to whisper buona sera,
with that old moon above the Mediterranean sea».

Amalfikysten

Fotostopp på tur til Amalfi

På tur til Amalfi

Amalfikysten. Jeg tror det hvite huset man skimter på odden midt på bildet, var det som tilhørte Sophia Loren. Bilde er tatt fra bussen.

Amalfi kirke

Fra torget i Amalfi

Utsikt fra Ravello 2

Utsikt fra Ravello.

Dag 6 – fridag

På fridagen skal vi selvsagt ned til sentrum. Hotellet ligger som sagt oppe i bakkene og veien ned er uten fortau og nokså trafikkert så de har shuttlebuss. Veldig bra. Vi skal shoppe italienske delikatesser og jeg vil ha noe til barnebarnet. Sorrento er en koselig by å gå omkring i. Bra med butikker, restauranter og utekafeer og hyggelige gågater.  Den godeste Ibsen bodde her også og flere steder er det satt opp markeringer av at han var der, bl.a ved pensjonatet han ved en anledning bodde på. Han skrev ferdig både Peer Gynt og Gjengangere i Sorrento. Rett som det er treffer vi på Bjørg og Aud og flere fra reisefølget, de er vel på «vindusshopping» som oss.

Det er mye som handler om sitroner her og man kan kjøpe det meste med bilder av sitroner på. Vi kjøpte ingenting – vel, en flaske sitronlikør ble det vel. Derimot forsynte vi oss godt av parmesanen, vi har faktisk hatt parmesan i fryseren nesten helt til nå! (Jeg kan spise parmesan til «alt» så vi har spart litt på den.) Litt saker til barnebarnet fant vi også – da er jeg fornøyd.

Vi satt litt ved hotellets basseng, men noe bading fristet egentlig ikke. Var ikke helt den store varmen.

Kvelden var lun og vakker. Etter middag spaserte vi i rosehagen og beundret fyrverkeriet over Sorrento. Ingen visste hva det var for, men flott var det i hvert fall. Rakk en kort stund på balkongen også før sengetid.

«Buona sera, signorina, kiss me goodnight!»

Spritzer til folket!

Fridag i Sorrento. En liten pause er bra. Spritzer til folket!

Dag 7 – fridag med mulighet for tur til Capri.

Jeg tror alle på gruppa vår var påmeldt på denne turen og vi gledet oss til den. Dessverre fikk jeg feberanfall om natta og sovnet ikke før på morgenkvisten, så jeg måtte bare avlyse. Ergelig, men sånn ble det. Rolf Terje ville heller ikke dra selv om jeg oppfordret han til det. Jeg følte meg etter hvert kvikkere og vi gikk ned til frokost litt seinere og planla bytur den dagen i stedet. Shuttlebussen var jaggu god å ha.

Om kvelden hadde vi vår siste fellsmiddag. Som vanlig blir det samlet inn avskjedsgave til reiseleder. Vemodig å skilles for vi trivdes godt med hverandre alle sammen.

Dag 8 – arrivederci!

Vi forlater Sorrento forholdsvis tidlig på morgenen for vi har noen timers kjøring foran oss til Leonardo da Vinci flyplassen. Når vi begynner på utkjørselen fra Sorrento kommer vi i en lang kø. Jeg vet ikke om det er vanlig morgenrush eller noe har skjedd som skaper køen. Det varer ei god stund, men så er vi i farta. Resten av turen går uten forsinkelser. Et sted har vi kaffe- og tissepause. Aud står i bussdøra og holder en liten tale til reiselederen og overrekker gaven fra oss. Flinke Aud, det klarte hun fint nesten på sparket.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s