Himmelen i desember

Ingen religiøs undertone her, jeg snakker selvfølgelig om astronomi som jeg er litt opptatt av. Mandag førstkommende, altså 13. desember 2010, ligger det an til et dryss av «stjerneskudd» . Det er Geminidene som spiller opp særlig sterkt 13. – 14. desember. Dessverre ser det ut til å bli drittvær her i byen med snø og overskyet så det blir vel lite å gå ut og fryse for. Bedre lykke neste gang.

Det jeg i stedet satser på å få se, er den totale måneformørkelsen den 22. desember om morgenen. Der håper jeg inderlig på klarvær, da blir det spektakulært.  Jeg synes det er herlig at man fortsatt kan bli virkelig fascinert av noe, at man kan bli påminnet om sin egen og planeten Jordens litenhet i det store verdensrommet. Månen er altså ikke en gul ost og når jorda kommer mellom den og sola får vi måneformørkelse. Ellers har man liksom «sett alt før»: Vi har TV med maaange kanaler («57 channels and nothing on», sang Springsteen), internett med mer informasjon enn vi greier å konsumere og vi reiser hvor vi vil. Hva gjenstår? Høres jeg blasert ut? Jeg vet ikke, en del ting interesserer meg bare ikke, kanskje det kan kalles blasert.

Start på måneformørkelse sett fra Tromsø

Jeg så en gang en total måneformørkelse fra Gran Canaria. Det var 100% klarvær, varmt og fint, ideelle forhold  – virkelig en opplevelse jeg minnes. Vi hadde knapt nok tid til å få i oss mat på restauranten vi var på, vi – og en del andre – løp ut og inn og betraktet formørkelsen etter som den skred fram. Svært fascinerende og et nydelig syn.

Ellers en fredelig helg i denne koselige førjulstiden. Vi har gjort ferdig første pulje med julegaver, nemlig de som skal sendes med posten. Resten  avleveres personlig så det skal nok gå bra. Julegaven til oss selv er ny stasjonær datamaskin – med 27″ skjerm så mor kan drive med bildemanipuleringen sin på anstendig vis! Noen som sa «elektronisk botox»? 😉 😉 😉

I gang med julegaver

3 tanker om “Himmelen i desember

  1. Ja gomorn du. Åja, litt interessert i astronimi. Da er vi 2. Jeg holder meg til vårt lille solsystem, som jeg selvfølgelig vet altfor lite om. Men sett i forhold til «resten» av befolkningen, så er jeg meget opplyst!! Det er ikke veldig mange som vet hvor mange naboer vi har og hvem som ligger hvor i runddansen rundt sola. Og at Jupiter lyser sterkt og fint om dagen..(kvelden) «Alle» tror det er en stjerne.. Og hvorfor Polarstjernen egentlig er en polarstjerne… Briefer jeg… Javel da..
    Ikke rart du har lyst på stjernehimmel…skjønner det godt..

    • Goodafternoon! Interessert eller kanskje mer fascinert. Ikke for at jeg kan så fryktelig mye, men noe blir det jo. Har du forresten installert Stellarium? Et slags planetarium for datamaskinen. Veldig morsomt, bruker det med ujevne mellomrom for å sjekke ting og ellers. Finnes både for Mac og PC: Stellarium.org

  2. Gmorn igjen. Jada, Stellarium har kjørt en tid i heimen. Liker det – men har også sansen for de enkle oversiktene som tilbys på nettet..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s