Vill, varm og våt

Ja, det er fristende å bruke ei slik overskrift på denne langhelga på Vorterøya. Det er dekning for hvert ord. Med raskt stigende temperatur og dermed snøsmelting på høygir, ble det ville tilstander mange steder. Smeltevannet hadde ingen plasser å ta veien på grunn av is som tettet grøfter og stikkrenner, så det tok sine egne veier, bl.a. rett gjennom kjelleren på hus. (I Gåsvika måtte de rive opp verandaen på sørsiden for å komme til og grave avledningsgrøft for vann som fosset inn i kjelleren.)

Vi var kjempeheldig som kom utover til øya «i grevens tid». Rolf Terje greide å hakke åpen ei grøft på oversiden av huset slik at smeltevannet ovenfra ble ledet utenom huset og kjelleren. Ellers rant det i strie strømmer  over alt og det var bare å forsøke og lage små midlertidige grøfter hist og her etter beste evne. Rolf Terje var ganske bekymret for naustet for der er grunnmuren støpt nokså overfladisk og han var redd vannet skulle grave vekk jorda under den. Det har gått nokså mye utover veistubben mellom oss og kaia fordi flomvannet tar med seg det tynne gruslaget.  Kan altså ikke huske å ha sett maken til lokal flom.

Rolf Terje prøver å drenere vårt nye tjern

Det ble bare varmere og varmere – 15 grader i skyggen midt i mai er ikke å forakte. Mitt lille maleprosjekt ble litt amputert fordi vi ikke hadde vann da vi kom dit, dermed heller ikke dusj, noe som er veldig nødvendig når man skal pusse og male. Men det gikk seg til, vannet kom sakte, men sikkert tilbake i rørsystemet og – herliga London! – vi kunne dusje igjen. Nå skal det i sies at vi hadde tilbud fra opptil flere naboer om å dusje hos dem, så noe uoverstigelig problem var det jo ikke. Bare bittelitt mer tungvindt kanskje.

Det er ganske ironisk når vannet flommer på alle kanter rundt huset mens i kranene er det helt tørt. Vi har i hvert fall fått fornyet vår glede over å ha innlagt vann, varmtvann og alle slike bekvemmeligheter. Og vi har diskutert hva vi skal gjøre for å sikre tilførselen for framtiden. Brønnboring er svindyrt og huset vårt er jo sommerhus. Så?

Det gjelder å klore seg fast

Hvordan komme seg tørrskodd forbi her?

Nå er 17. mai kake i ovnen og i morgen er det nasjonaldag og alle hjerter gleder seg. For en gangs skyld slipper vi antakelig å ha ulltrøye under bunadsskjorta …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s